Frikendt

29.07.10

Ventetiden har været ‘udfordrende’. Ville biopsierne vise, at kræften alligevel have bredt sig inden den ‘radikale prostatektomi’?

Fysisk har jeg da godt kunne mærke operationslægens ‘ommøblering’ – også efter fjernelse af kateteret. Det er jo sådan lige på sammensyningen af blæren og urinrøret man bare sætter en stor klump dødvægt, når man sidder i en stol. Og med en lettere forstørret pung, ømme testikler og så bleen, der bare fylder det ‘forkerte’ sted, bliver man konstant mindet om, at man er hankønsvæsen.

Humøret har været OK det meste af tiden. Optimistiske Jan har ind i mellem haft udfordringer med ham den selvmedlidende Jan, men ‘samtalerne’ er som regel sluttet med, at optismistiske Jan har fået det sidste ord.

Et kort ‘go’ morgen og velkommen – hvordan går det?’ med lægen på Urologisk afdeling og så: “Fysisk har jeg det efter omstændighederne ganske udmærket, men jeg er skide nervøs for dette møde”, fremstammede jeg. “Det har du slet ingen grund til. Ingen af biopsierne viste tegn på kræftceller, og kræften i prostataen var så velafgrænset, at vi har alt mulig grund til at tro, at du hermed er helt og aldeles helbredt.” Tårerne stod i mine øjne, og jeg nærmest hviskede “Tak”.

Så kunne jeg jo helt afslappet spørge om praktiske ting, om fysisk formåen, start på tennis, ski til vinter og hvornår jeg igen måtte dyrke sex. “Det gør du bare, når du har lyst”, lød det helt pragmatisk. OK tænkte jeg, smerterne i ‘understellet’ skal nok være noget mindre, inden jeg igen bliver begejstret 🙂

Så ikke mere ‘hvis’ – jeg er helbredt. Og dermed basta. “Alt er relativt”, sagde Einstein. Manden var jo genial.

Og så vil jeg tænke på et vers af Ib Rhoden, jeg brugte meget i min tid som landsformand for Round Table Danmark:

Dagen i dag er en særlig dag. Den er din.
Dagen i går slap ud af dine hænder, den kan ikke få andet indhold end det du allerede har givet den.
Dagen i morgen har du ikke noget løfte om.
Den kan du fylde med hvad du vil.
Benyt dig af det.
I dag kan du glæde et menneske. I dag kan du hjælpe en anden.
I dag kan du leve sådan at nogen i aften kan takke for at du er til.
Dagen i dag er en betydningsfuld dag.
Den er din.

Og mit motto har fået fornyet kraft og indhold: “Dagen i dag er den første dag i resten af dit liv.”